Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden
Nederlanders lopen in Europa aan kop wat betreft digitale vaardigheden. Samen met Finnen presteren zij het beste als het bijvoorbeeld gaat om het gebruik van computer en online diensten. De digitale vaardigheden van ouderen en laagopgeleiden blijven achter. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en andere Europese lidstaten.
Actueel: 31 Maart Debat ‘Ontwikkeling Digitale Vaardigheden’
Ruim 2 miljoen Nederlanders, die niet tot nauwelijks kunnen lezen en schrijven, bezitten onvoldoende digitale vaardigheden om met de overheid te kunnen communiceren. KNVI en DDA, partners van iPoort, organiseren op 31 maart in de middag een debat over de knelpunten en mogelijke oplossingen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden van zowel burger als bedrijfsleven.
Zie: debat Ontwikkeling Digitale Vaardigheden
82 % ouderen en 70% laagopgeleiden niet digitaal vaardig
Wat mensen kunnen met internet en computers verschilt sterk naar leeftijd en opleiding. Zo is het percentage Nederlanders met meer dan basis digitale vaardigheden bij jongeren ruim vier keer zo groot als bij ouderen. Van de jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar had 78 procent meer dan basis digitale vaardigheden. Onder ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar was dit aandeel 18 procent. Van de hoogopgeleiden had 68 procent digitale vaardigheden boven het basisniveau. Dit aandeel is ruim twee keer zo groot als onder de laagopgeleiden (30 procent).
Meeste vaardigheden op deelgebied ‘informatie’, minste op ‘software’
Digitale vaardigheden worden bepaald aan de hand van resultaten op vier deelgebieden. Het gaat om de gebieden informatie, communicatie, computers/online diensten en software. Op het deelgebied ‘informatie’ was het aandeel Nederlanders in 2019 met meer dan basis digitale vaardigheden groter (89 procent) dan op de andere deelgebieden. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld informatie opzoeken via internet maar ook om bestanden verplaatsen en foto’s opslaan in de cloud. Het EU-gemiddelde was hier 71 procent.
Ook op het deelgebied ‘communicatie’ (zoals e-mailen, bellen via internet en sociale netwerken gebruiken) en ‘computers/online diensten’ (bijvoorbeeld online winkelen, apps installeren en een cursus volgen via internet) had respectievelijk 83 procent en 81 procent van de Nederlanders vaardigheden die het basisniveau ontstijgen. Het EU-gemiddelde was 67 procent voor ‘communicatie’ en 59 procent voor ‘computers/online diensten’.
Zie: CBS – Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden