De Nederlandse politiek ziet de digitale sector als één geheel. Daarom is het belangrijk dat IT-organisaties over interne sectordrempels heen stappen en zich gaan verenigen om zo broodnodige kennis te delen met de overheid. Dat stelt Stijn Grove, sinds kort vicevoorzitter bij iPoort, de organisatie die het debat over ethische, juridische en sociale aspecten van digitalisering faciliteert.
interview met Stijn Grove in ChannelConnect door Kim Loohuis
“De versnippering in de digitale sector is een uitdaging voor Nederland”, zegt Grove. “Er komt steeds meer aandacht voor digitalisering: in de economie, de samenleving, de maatschappij. Ook in de Tweede Kamer komt daar steeds meer aandacht voor. Het is belangrijk dat we als marktpartijen kennis overbrengen. Die is hard nodig, omdat we steeds afhankelijk worden van technologie. Kijk maar naar de huidige pandemie waardoor iedereen thuis moet werken.”
Brede kennis en beleid
De grote uitdaging op kennisgebied bij de overheid zit hem erin dat veel kennis na de verkiezingen wegvloeit uit het kabinet. iPoort wil een versnelling brengen op het digitale vlak bij de overheid. “Inmiddels bestaat de organisatie tien jaar en heeft het een track record opgebouwd. Het is tijd voor de tweede fase.” Dat betekent dat digitalisering een grotere en meer bestendige rol moet gaan krijgen in de Tweede Kamer. “Nederland wil digitaal koploper zijn, maar dat betekent dat er brede kennis en beleid moeten zijn en worden uitgevoerd. Dat is nu niet het geval. Nu zijn het meer aparte stippen: 5G, AI, startups. Overkoepelend digitaal beleid met genuanceerde en goed in elkaar zittende stappen, mist nog.”
Grote kansen
De oprichter van iPoort, Frits Bussemaker, gaf recent het voorzittersstokje over aan Petra Claessen van BTG. Bussemaker is naar de Raad van Advies van iPoort gegaan. “Daarin zitten ook mensen als Kees Verhoeven, Lousewies van der Laan en Brenno de Winter. Deze raad moet ook worden uitgebreid, om onze doelen steeds meer kracht bij te zetten. We willen het digitale beleid verder helpen in Nederland. Daarin liggen grote kansen voor Nederland. Op dit moment staan we er qua positie in Europa op digitaal gebied goed voor, maar we zien wel een dalende trend. Die moeten we ombuigen.”
Organiseren
Eén van de manieren om dat te doen is het centraliseren van IT-kennis in de markt, denkt Grove. “Veel sectoren in de IT-sector zijn versnipperd. Al langer bestaande IT-bedrijven zijn vaak wel wat meer georganiseerd in brancheverenigingen of belangengroepen, maar de jonge internetbedrijven voelen zich niet helemaal senang in die cultuur”, ziet de vicevoorzitter. “Het gevaar zit erin dat de politiek maar één digitale sector ziet. Daarom is het van belang voor digitale bedrijven om zich aan te sluiten bij een brancheorganisatie of zich direct in het debat te mengen. Als je dat namelijk niet doet, loop je het risico om opgezadeld te worden met beleid dat niet goed uitpakt voor jouw industrie.”
Samenwerken
Grove vindt dat het bij het volwassen worden van de sector hoort dat organisaties een bepaalde verantwoordelijkheid nemen om hun invloed op politiek gebied te tonen. “Het is echt van belang om na te denken over hoe we ons als digitale sector kunnen vertegenwoordigen richting de overheid. We zijn een jonge sector die daar nog niet zo bekend mee is, maar juist in deze periode is het belangrijk om daar extra op in te zetten en er tijd en resources voor vrij te maken. We moeten over interne sectordrempels heen stappen en gaan zorgen dat we met elkaar gaan samenwerken.” En iPoort is daartoe een mogelijkheid. Organisaties kunnen zich daar ook direct aansluiten. “Het is een samenwerkingsverband waarmee we proberen om kennisoverdracht te laten plaatsvinden richting de politiek en een wederzijds begrip te kweken.”