Het parlementair onderzoek ICT-projecten bij de overheid kijkt naar het verleden: wat zijn de kosten en de misgelopen maatschappelijke winsten. Naar de toekomst kijkend, wat is de optimale inrichting van de informatieprocessen en –stromen?
Nederland staat hier niet alleen in: sinds er enkele grote projecten helemaal fout liepen, besteedt de Deense overheid expliciet aandacht aan de technische kwaliteit van de softwareprojecten die ze uitschrijft. Evenals de ombudsman van Victoria Australië die eind 2011 een vergelijkbaar onderzoek heeft uitgevoerd.
Hoe kan de Nederlandse overheid een belangrijke onderliggende oorzaak van falende ICT-projecten weg nemen? Welke rol heeft het parlement? Moeten maatregelen op nationaal niveau genomen worden of heeft internationaal de voorkeur? Wat kan Nederland leren van deze internationale ervaring? Tegen welke problemen lopen burgers aan bij de digitale overheid?
Dit zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens het iPoort debat van 11 april as. Onder leiding van Frits Bussemaker, voorzitter iPoort, volgt een debat met de zaal en de volgende panelleden:
• Tom Holsøe, advocaat partner bij Kammeradvokaten, de Deense landsadvocaat en auteur van het nieuwe modelcontract voor de levering van grote ICT-projecten aan de Deense overheid
• Marietje Schaake, lid van het Europees Parlement namens D66, Governor van de European Internet Foundation en volgens The Wall Street Journal: “Europe’s most wired politician”
• Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman, president of the International Ombudsman Institute (IOI). Pleitbezorger van het ‘burgerperspectief’ en luisterend oor voor burgers bij problemen met de (digitale) overheid